ÁNO alebo NIE grilovaniu zeleniny s olejom? Ako ju správne dochutiť
Každý má na toto iný názor, či zeleninu koreniť, nakladať do marinády alebo pokvapkať olejom. Väčšina kuchárov ale odporúča dochucovať zeleninu až po grilovaní. V teple grilu sa tieto doplnky aj ich chute stratia.
Ešte predtým, ako položíte zeleninu na gril, pokvapkajte ju iba niekoľkými kvapkami olivového oleja zmiešaného s vodou. Pred grilovaním ale naopak vynechajte:
– soľ, kvôli ktorej zelenina pustí vodu a bude vysušená;
– korenie, ktoré sa na grile spáli;
– lístky bazalky, ktoré sa spália a zhorknú.
Zeleninu je možné ľahko dochutiť zmesou korenia bez soli alebo pridaním cesnaku do oleja. Môžete pridať aj bylinky ako sú napríklad tymián, pamajorán (oregano) či rozmarín. S korením to ale nepreháňajte, radšej podporte prirodzenú chuť zeleniny až po zložení z grilu. K tomu sa výborne hodí:
– čerstvo pomleté farebné korenie,
– hrubozrnná soľ,
– citrón,
– či najrôznejšie dipy na namáčanie zeleniny.
Zeleninu môžete tiež pokvapkať panenským olivovým olejom, ktorý pomáha vstrebávaniu všetkých prospešných látok do tela.